Strona g堯wna arrow Struktura przestrzenna
Struktura przestrzenna Drukuj E-mail

Dok豉dnych informacji o wielko軼i zajmowanego area逝 przez 簑bry, w璠rówkach, sk豉dzie i grup itp. dostarczaj badania telemetryczne. Wybranym 簑brom zak豉da si obro輳 z nadajnikiem i systematycznie si je obserwuje. Na podstawie tych bada ustalono, 瞠 w ko鎍u lat 90-ych 簑bry zajmowa造 area wynosz帷y oko這 450 km2 co stanowi 60 - 70% ca貫j powierzchni Puszczy Bia這wieskiej, a wi璚 prawie ca造 obszar atrakcyjny dla tych zwierz徠. Wzrostowi liczebno軼i populacji 簑brów w Puszczy Bia這wieskiej towarzyszy造 przemieszczenia 簑brów poza granice lasu na grunty rolne. Samce zacz窸y wychodzi poza teren lasu ju w latach 1960, ale liczba byków wychodz帷ych poza granice Puszczy jest zmienna, natomiast samic stale ro郾ie. Liczba krów migruj帷ych poza granice Puszczy ros豉 systematycznie wraz ze wzrostem liczebno軼i populacji, od momentu kiedy liczebno嗆 populacji przekroczy豉 260 osobników w 1994 roku. Pozwala to przypuszcza, 瞠 w okresie jesienno-zimowym baza pokarmowa polskiej cz窷ci Puszczy Bia這wieskiej jest niewystarczaj帷a dla populacji 簑brów, której liczebno嗆 jest bliska 500 osobników. Rozprzestrzenianiu si 簑brów na tereny rolne towarzyszy wzrost area逝 populacji wynosz帷 w latach 2005-2006 oko這 610 km2, a w 2009 roku - 780 km2 .

Area grupy mieszanej mo瞠 przekracza 100 km2 a doros貫go samca maksymalnie mo瞠 osi庵a 140 km2. Area造 kilku grup mog si pokrywa, a przy spotkaniu mo瞠 dochodzi do okresowego 陰czenia si grup i do wymiany osobników. Najwi瘯sze area造 maj doros貫 samce bior帷e udzia w rozrodzie, gdy mog odwiedza kilka grup. Area zimowy jest znacznie mniejszy i wynosi 鈔ednio 10 km2. Warunki pogodowe istotnie wp造waj na wielko嗆 areaów zimowych. Podczas mro幡ych zim z d逝gotrwa陰 pokryw 郾ie積 簑bry zajmuj najmniejsze area造 i przebywaj w najbli窺zym s御iedztwie miejsc dokarmiania. Mróz i 郾ieg ograniczaj ruchliwo嗆 簑brów. Podczas lekkich i ma這 郾ie積ych zim zajmuj wi瘯sze area造 i preferuj pokarm naturalny.



 
  • Polish
  • English
home contact sitemap