Strona g堯wna arrow Zwyczaje pokarmowe
Zwyczaje pokarmowe Drukuj E-mail

真bry jako prze簑wacze s przystosowane do korzystania z ró積orodnego pokarmu ro郵innego. W przed穎陰dkach, a szczególnie w pot篹nym 篤aczu, którego pojemno嗆 u doros造ch 簑brów przekracza 100 l, procesy fermentacyjne odbywaj si bez przerwy, dlatego niezb璠ne jest ci庵貫 uzupe軟ianie pokarmu. Znajduje to odbicie w rytmie aktywno軼i dobowej tych zwierz徠. Intensywne 瞠rowanie przed wschodem s這鎍a pozwala 簑brom szybko nape軟i pot篹ny czterokomorowy 穎陰dek po nocnej przerwie. Nast瘼nie 簑bry k豉d si, aby odpocz望 i prze簑 wcze郾iej pobrany pokarm. Takie cykle powtarzaj si kilka razy w ci庵u dnia. W warunkach naturalnych 瞠rowanie poch豉nia 簑brom od 50 do 80% czasu, od wschodu do zachodu s這鎍a. Intensywno嗆 瞠rowania zale篡 od sezonu. Wczesn wiosn 簑bry 瞠ruj szczególnie intensywnie, aby szybko uzupe軟i niedobory ilo軼iowe i jako軼iowe pokarmu. Sprzyja temu pojawiaj帷a si m這da soczysta ro郵inno嗆 i brak dokuczliwych owadów.

Liczba gatunków ro郵in zjadanych przez 簑bry jest bardzo du瘸, lecz podstawow diet stanowi kilkana軼ie ro郵in wyst瘼uj帷ych w du瞠j obfito軼i i 豉two dost瘼nych. Podstawowy pokarm 簑brów stanowi ro郵iny zielne i 陰kowe dna lasu, 陰k i polan 鈔ódle郾ych oraz zagospodarowanych 陰k, a pokarm pochodzenia drzewiastego (p璠y i kora) stanowi tylko uzupe軟ienie. Spa這wanie, to jest zdzieranie lub ogryzanie kory, obejmuje 8 gatunków drzew i 2 gatunki krzewów. Najsilniej spa這wany jest d帳, grab i jesion. Spa這wanie nasila si na prze這mie zimy i wiosny, gdy brak jeszcze ro郵in runa le郾ego. 真br jest najmniej wybredny spo鈔ód ro郵ino瞠rców zamieszkuj帷ych Puszcz Bia這wiesk. Mo瞠 jednak egzystowa tylko w 鈔odowisku zapewniaj帷ym obfito嗆 pokarmu w ró積ych porach roku. W lasach nizinnych pó軟ocno-wschodniej Polski 簑bry najch皻niej 瞠ruj w lasach li軼iastych, olsach i okresowo w borach mieszanych. Niezwykle wa積e jest zró積icowanie lasu. Mo積a spotka 簑bry 瞠ruj帷e na ro郵inno軼i runa w borach sosnowo-鈍ierkowych, borach mieszanych z udzia貫m drzew li軼iastych, w lasach li軼iastych, a tak瞠 w wilgotnych lasach - takich jak olsy. W zale積o軼i od warunków 鈔odowiska mog zmienia swoje zwyczaje pokarmowe. 真bry ch皻nie 瞠ruj te na 陰kach i powierzchniach powsta造ch po wyr瑿ie lasu. W fazie rozwojowej populacji ,w pierwszych latach po utworzeniu wolnej populacji, poza masyw Puszczy Bia這wieskiej wychodzi造 prawie wy陰cznie doros貫 samce (byki). Od pocz徠ku XXI wieku systematycznie wzrasta liczba 簑brów wychodz帷ych na 瞠r na pola i 陰ki uprawne w okresie jesienno-zimowym (31% populacji w 2014 roku), po這穎ne gównie w pobli簑 pó軟ocnej i zachodniej cz窷ci Puszczy Bia這wieskiej. W populacjach bytuj帷ych w mozaikowym 鈔odowisku le郾o-polnym taka forma u篡tkowania 鈔odowiska jest nawet dominuj帷a. Jako przyk豉d mo積a poda 簑bry z populacji PUSZCZA KNYSZY垶KA i STADO ZACHODNIOPOMORSKIE.

Stado przemieszcza si w poszukiwaniu 瞠ru pod捫aj帷 za do鈍iadczonymi 簑brzycami, nigdy nie zalega przez d逝窺zy czas w jednym miejscu. Nawet po przej軼iu stada licz帷ego kilkadziesi徠 sztuk uszczerbek ro郵inno軼i runa le郾ego jest ma這 widoczny. Taki sposób 瞠rowania zapewnia odnawianie zasobów ro郵innych 鈔odowiska.

obiadek
真bry jako prze簑wacze przystosowane s
do korzystania z ró積ego rodzaju pokarmu ro郵innego.
Fot. J. Walencik

 
  • Polish
  • English
home contact sitemap