Strona g堯wna arrow 真br - Bison bonasus
真br - Bison bonasus Drukuj E-mail
zubr

字odowisko: lasy li軼iaste i mieszane

Wyst瘼owanie: dawniej w ca貫j Europie, obecnie w ogrodach zoologicznych i rezerwatach oraz w hodowlach wolno軼iowych w Polsce, na Bia這rusi, w Rosji, Ukrainie i Litwie

Pokarm: ro郵inny z udzia貫m kory i p璠ów drzew

Ci篹ar cia豉: samce (byki) do 920 kg, samice (krowy) do 640 kg

Okres godowy: sierpie - wrzesie

D逝go嗆 ci捫y: 8,5 miesi帷a

Liczebno嗆: w polskiej cz窷ci Puszczy Bia這wieskiej stado wolne ok. 400 szt., w rezerwatach ok. 30 szt.; w Polsce oko這 700 sztuk, na 鈍iecie ok. 3000 szt.

砰je w stadach, 鈔ednia wielko嗆 grupy 12 szt., zim tworzy du瞠 ugrupowania. Zwierz chronione.

真bry nale膨 do rz璠u parzystokopytnych obejmuj帷ego kilkaset ró積ych gatunków zwierz徠. Cech wyró積iaj帷 zwierz皻a z tego rz璠u jest parzystokopytno嗆, co oznacza, 瞠 ostatnie cz這ny ko鎍zyn s rozdzielone i zako鎍zone dwudzieln puszk rogow. 真bry zosta造 zaliczone do podrz璠u prze簑waczy, u których 穎陰dek sk豉da si z czterech komór: 篤acza, czepca, ksi庵, które tworz tzw. przed穎陰dki oraz trawie鎍a pe軟i帷ego funkcj 穎陰dka w豉軼iwego. W przed穎陰dkach, a szczególnie w pot篹nym 篤aczu, którego obj皻o嗆 u doros造ch 簑brów mo瞠 przekroczy 100 l, gromadzony jest pokarm ro郵inny, który jest okresowo prze簑wany.

Budowa rogów kwalifikuje 簑bry do rodziny pustorogich. Nazwy pustorogie u篡wa si dla odró積ienia od pe軟orogich, do których nale膨: 這sie, jelenie, sarny. Róg 簑bra sk豉da si bowiem z okrywy rogowej pokrywaj帷ej wyrostek kostny o budowie porowatej z typowymi dla 簑bra pod逝積ymi bruzdami, od 鈔odka wzmocnionymi beleczkami kostnymi. Zawi您ki rogów wyczuwalne s pod skór ju u zwierz徠 nowonarodzonych i rosn intensywnie do 4 roku 篡cia. U doros造ch samców mog osi庵n望 poka幡e rozmiary. Rogi samic s znacznie mniejsze i bardziej zagi皻e do 鈔odka.

Prze簑wacze pustorogie maj 32 z瑿y, pozbawione s bowiem górnych siekaczy i ków, a z瑿y trzonowe o szerokich pofa責owanych koronach przystosowane s do 簑cia pokarmu ro郵innego.

真br zbudowany jest bardzo masywnie. Ci篹ar cia豉 doros造ch samców waha si od 440 do 920 kg, samic natomiast od 320 do 640 kg. Du膨 g這w podtrzymuje 軼i璕niste wi瞛ad這 karkowe o du瞠j wytrzyma這軼i. Pot篹ne mi窷nie przedniej cz窷ci cia豉 wraz wysokimi wyrostkami kolczystymi kr璕ów piersiowych tworz garb charakterystyczny dla sylwetki 簑bra. W豉郾ie na wysoko軼i najwy窺zego, drugiego kr璕u piersiowego, linia grzbietu osi庵a najwi瘯sz wysoko嗆 dochodz帷 do 188 cm. Wystaj帷e na zewn徠rz pier軼ienie oczodo這we chroni oczy przed uszkodzeniem przez ga喚zie podczas poruszania si po lesie. Skóra 簑brów jest bardzo elestyczna i mimo cz瘰tych urazów, jakie zadaj rogami 簑bry doros貫 i silniejsze osobnikom m這dszym i s豉bszym, nie ulega cz瘰to przebiciu. Okrywa w這sowa jest barwy p這wobrunatnej. Tylko ciel皻a rodz si znacznie ja郾iejsze z wyra幡ie rudym odcieniem sier軼i. Po lince juvenilnej, która dokonuje si w ci庵u pierwszych trzech miesi璚y 篡cia, ciel皻a upodabniaj si barw w這sów do 簑brów doros造ch.

Hodowla rezerwatowa 簑brów prowadzona jest w Bia這wie篡 od 1929 roku. Celem pierwszych lat hodowli rezerwatowej by這 odrodzenie gatunku przez wzrost liczebno軼i oraz odpowiedni dobór zwierz徠 o znanym pochodzeniu. Ta forma hodowli jest kontynuowana do dnia dzisiejszego. Wi璚ej o 簑brze...

 
  • Polish
  • English
home contact sitemap