Strona główna arrow Jeleń europejski
Jeleń europejski - Cervus elaphus Drukuj E-mail

jelen

 

Występowanie: Europa i Azja

Pokarm: roślinny z udziałem pędów i kory

Cechy budowy: u samców od wiosny wyrasta poroże, zrzucane pod koniec zimy, samice smuklejsze, nie mają poroża

Ciężar ciała: samce (byki) do 200 kg, samice (łanie) do 140 kg

Okres godowy: rykowisko (wrzesień - październik)

Długość ciąży: 8 miesięcy

Porody: maj - czerwiec, 1 cielę (wyjątkowo 2)

Długość życia: do 20 lat

Liczebność: w Puszczy Białowieskiej ok. 1400 szt.

Żyje w stadach zwanych chmaram.

Zwierzę łowne z okresem ochronnym

Cenione zwierzę łowne. Szczególnym obiektem pożądania jest trofeum w postaci poroża. Poroże rośnie wraz z wiekiem do 10 lat, wzrasta jego masa i z roku na rok zwiększa się liczba wyrostków (ich liczba nie świadczy o wieku osobnika) odgałęziających się od głównej tyki. W następnych 4 - 5 latach następuje stabilizacja i pięknie ukształtowane poroże w postaci wieńca może osiągać imponujące rozmiary. U jeleni żyjących na bogatych i różnorodnych siedliskach masa poroża dochodzi do 10 kg, a rekordowo nawet 12 -13 kg. Po 15 roku życia następuje proces uwsteczniania się poroża, to znaczy zmniejsza się jego masa oraz dokonuje redukcja liczby i wielkości wyrostków. W okresie godowym, trwającym najczęściej od połowy września do połowy października, mają szansę uczestniczyć tylko byki będące w pełni sił witalnych, czego widomym znakiem jest wielkość poroża. Potem poroże staje się zbędne i jest gubione najczęściej w marcu. Ten cykl powtarza się co roku.

 
  • Polish
  • English
home contact sitemap