Żubroń - Mieszaniec żubra i bydła domowego |
Żubronie to mieszańce (hybrydy) żubrów i bydła domowego. Powstały ze skojarzenia żubra z bydłem domowym Hodowla w Polsce: pierwsze żubronie na ziemiach polskich otrzymywano w XIX w. W 1958 r. w Białowieży rozpoczęto eksperymentalne prace nad hybrydyzacją. W ciągu 16 lat uzyskano 71 mieszańców, w tym po raz pierwszy na świecie hybryda urodzonego przez żubrzycę. Cel: otrzymanie mieszańców pierwszego pokolenia, przewyższających obie formy wyjściowe masą i rozmiarami ciała (heterozja). Ciężar ciała: maksymalny samców 1200 kg, samic 800 kg. Budowa: pośrednia z cechami żubra i bydła Płodność: samice płodne, samce niepłodne w pierwszym pokoleniu Cechy użytkowe: wysokowartościowe mięso Korzyści z hodowli: duża masa ciała, dobre wykorzystanie paszy, chów bez pomieszczeń Ograniczenia hodowli: trudność w uzyskaniu mieszańców, niepłodność samców pierwszego pokolenia, ograniczona płodność, znaczna dzikość, niezadowalające efekty ekonomicznePrzed I wojną światową miejscowa ludność wypasała bydło w Puszczy Białowieskiej na szeroką skalę. Podobnie było po II wojnie światowej (1971 r.) w wyznaczonych rejonach Puszczy. Liczba zwierząt wypędzanych do lasu dochodziła do 3000 szt.. Obecnie we wschodniej (białoruskiej) części Puszczy Białowieskiej wypasa się kilkaset szt. bydła. Nigdy nie odnotowano urodzenia się tu hybrydów. Naturalne bariery stanowią wystarczającą przeszkodę przy powstawaniu mieszańców międzygatunkowych. |