Strona główna arrow Łoś - Alces alces
Łoś - Alces alces Drukuj E-mail

los

 

Środowisko: rozległe podmokłe lasy mieszane

Występowanie: Europa, Ameryka Północna

Pokarm: roślinny, z dużym udziałem żeru pędowego

Budowa: samce (byki) posiadają poroże, które zrzucają co roku (październik- listopad); samice (klępy, łosze) nie mają poroża.

Okrywa włosowa: ciemnobrunatna, zimą ciemnoszara, na brzuchu jaśniejsza

Ciężar ciała: do 400 kg

Okres godowy: bukowisko, wrzesień-październik

Długość ciąży: 240 - 250 dni

Porody: kwiecień -maj, 1 -2 łoszaki, rzadko 3

Liczebność: w polskiej części Puszczy Białowieskiej ok. 30 szt.

Żyją w grupach rodzinnych, w okresie zimowym w większych ugrupowaniach

Odstrzały łowieckie lub selekcyjne dokonywane są na podstawie specjalnych zezwoleń. Z uwagi na małą liczebność w Puszczy Białowieskiej nie jest użytkowany łowiecko.

W Puszczy Białowieskiej łoś nigdy nie występował licznie. Osuszenie bagien w okresie powojennym i obniżenie poziomu wód gruntowych spowodowało, iż stał się tu zwierzęciem rzadkim. Łosie przez długie okresy potrafią żerować na małym obszarze. Pokarm pochodzenia drzewiastego (pędy i liście) w okresie jesienno-zimowym stanowi blisko 100% jego diety. W okresie zimy łoś zalega w młodnikach sosnowych i może je silnie uszkodzić. Z drugiej strony łosie potrafią odbywać dalekie migracje. Bardzo źle hodują się w niewoli. W ogrodach zoologicznych można spotkać różne rzadkie i egzotyczne zwierzęta, a łosie niezwykle rzadko.

 
  • Polish
  • English
home contact sitemap