Strona główna arrow Ryś - Lynx
Ryś - Lynx Drukuj E-mail

rys

 

Środowisko: rozległe lasy liściaste, mieszane i iglaste, nizinne i górskie; w Azji także tereny bardziej otwarte
Występowanie: Europa (głównie północno-wschodnia) i Azja
Pokarm: ssaki kopytne (głównie sarny), także zające, małe ptaki i gryzonie
Cechy budowy: na uszach charakterystyczne pędzelki czarnych włosów, przednie łapy zakończone pięcioma, a tylne czterema palcami
Okrywa włosowa: od żółtawo-czerwonej do płowej, często z ciemnymi cętkami
Ciężar ciała: samce 12-37 kg, samice 12-28 kg
Okres godowy: koniec stycznia - marzec
Długość ciąży: 67-74 dni
Porody: koniec kwietnia - połowa czerwca, najczęściej 2-3 kocięta
Długość życia: do 17 lat, w niewoli do 26 lat
Liczebność w obu częściach Puszczy Białowieskiej 35-50 sztuk
Gatunek chroniony

Rysie prowadzą samotny tryb życia, jedynie w czasie sezonu godowego samce odwiedzają samice. Młode przebywają z matką aż do kolejnej rui i uczą się od niej zachowań łowieckich. Po odłączeniu się od matki początkowo przebywają w obrębie jej terytorium, potem mogą migrować nawet na znaczne odległości. Terytorializm, czyli utrzymywanie indywidualnych areałów osobniczych, obowiązuje osobno u każdej z płci, czyli samce konkurują o przestrzeń z samcami, a samice z samicami. Rysie są aktywne przeważnie tylko o zmroku i w nocy, zaś w ciągu dnia śpią i odpoczywają. Wędrują głównie w poszukiwaniu zdobyczy.

 
  • Polish
  • English
home contact sitemap